вул. Живова, 15Б
46008, м.Тернопіль
На зв'язку 24/7
+38 (097) 020 00 20
+38 (067) 010 00 10
Як підвищити врожайність та якість озимої пшениці?

Зернові культури формують урожай за рахунок 4-х елементів продуктивності:

  • Кількість рослин на квадратному метрі (продуктивних стебел);
  • Кількість продуктивних стебел (коефіцієнт кущіння);
  • Кількість зерен в колосі (маса колоса);
  • Маси 1000 зерен

Регулюючи ці показники в кожну фенологічну фазу розвитку озимої пшениці можна досягти бажаного результату.

Загущені посіви можуть викликати зниження кількості зерен в колосі і масу 1000 зернин. При цьому посіви озимої пшениці здатні в певній мірі компенсувати низьку густоту стояння підвищеним числом зерен в колосі.

Важливо підібрати оптимальну норму висіву з урахуванням оптимальних термінів сівби, попередника, сортових особливостей, глибини загортання насіння для скорочення внутрішньовидової конкуренції на ранніх етапах розвитку.

При визначенні оптимальної норми висіву треба виходити з того, що краще створити менш щільні вихідні посіви, ніж занадто щільні.

Озима пшениця в більшості своїй формує урожай за рахунок продуктивної кущистості, тому важливо сформувати оптимальний стеблестій.

Дослідним шляхом доведено, що метод сівби теж впливає на врожайність, і вузькорядного спосіб для озимої пшениці найбільш оптимальний, так як при такому способі менша втрата вологи і значно менше бур’янів, що підвищує показники кущуватості.

Взаємозв’язку між компонентами врожайності треба враховувати при управлінні посівами шляхом внесення азоту, регуляторів росту і фунгіцидів.

Агрономи велику роль у підвищенні врожайності і якості озимої пшениці відводять системі застосування добрив.

Система застосування добрив

Розробка збалансованої схеми живлення рослин на заплановану врожайність з урахуванням потреби культур в макро- і мікроелементах з дробовим (пофазним) внесенням має першорядне значення для підвищення врожайності і якості озимої пшениці.

Для високих і стабільних врожаїв зернових високої якості озимої пшениці, вирішальне значення має правильно вибране добриво.

Азот

Урожайність і вміст протеїну в зерні ростуть зі збільшенням доз азоту. Але при цьому необхідно розуміти, що внесення підвищених доз азоту, особливо на ранніх стадіях росту рослин, веде до вилягання рослин, зниження врожайності і ускладнень в прибиранні.

Незбалансоване внесення азотних добрив також сприяє розвитку хвороб.

Азот немає сенсу вносити восени, він занадто рухливий. Тому основне добриво вносять у вигляді амофосу, розрахованого по фосфору. На ринку переважають фосфорні добрива комплексами, які містять деяку кількість азоту в своєму складі (наприклад амофос), це і буде стартовою дозою азоту.

Рекомендують три підгодівлі КАСом в нормах 73-47-47 л/га спільно з пестицидами і сульфатом магнію (2 кг/га в одну підгодівлю). За фазами кущіння.

Сеникації перевіряли — теж виявилася неефективною.

При внесенні КАС не потрібно користуватися всякого роду поводками. Розпилювачі fd ефективніше. Норма витрати 150-200 л. Пробували по тало-мерзлому замість селітри аналогічну норму КАС і карбаміду ЮТЕК. КАС програв. А ось ЮТЕК збільшив білок і подекуди врожайність і це при порівнянній економіці.

Навесні підгодівля аміачною селітрою більше 3 ц/га економічно недоцільно.

Так само навесні вважаємо дози азотної підгодівлі за результатами розрахунку запасів азоту в метровому шарі. Як правило, при теплій зимі, і хорошому стані рослин вносять 2/3 азоту в першу підгодівлю, 1/3 в другу. Але в залежності від стану посівів першу підгодівлю можна зменшити до 1/2 — 1/3.

Швидкий старт дає тільки аміачна селітра (нітратна форма азоту), для першого підживлення рекомендується використовувати її. Для другої можна використовувати будь-яку іншу форму.

Фосфор

Фосфор необхідний для ранніх фаз розвитку озимої пшениці і для генеративних фаз.

Достатнє забезпечення озимої пшениці фосфором підвищує зимостійкість і пристосованість до стресових умов. Прискорюється ріст кореневої системи. Це покращує засвоєння рослинами ґрунтової вологи і поживних речовин восени.

Тому запаси фосфору це перший фактор, що впливає на процеси формування врожаю (тільки фосфору, так як калію в регіоні досить для високих врожаїв, це дані шістдесятирічних спостережень).

Фосфор визначаємо з осені. При кожній агрохімслужби є лабораторія, яка не тільки проведе цей аналіз, а й порекомендує дози добрив.

Сірка

Дефіцит сірки сильно знижує хлібопекарські якості пшениці.

Співвідношення азот — сірка має бути приблизно 5: 1 вже в другій підгодівлі.

Можна використовувати сульфати магнію або амонію, а також сіромісну КАС.

Вносити сірку з першої підгодівлею не раціонально, в грунті її для розвитку зеленої маси ще досить і весь надлишок буде просто вимитий з дощами.

Для підвищення якості так само рекомендується провести третю підгодівлю сульфатом амонію. Якщо страшно попалити листя, можна нейтралізувати вапном (перевірено не на одному господарстві).

Сірка з осені питання спірне. У наших дослідах осіннє застосування сірки в складі складних добрив не показало збільшень.

При появі гострої нестачі сірки (хлороз) можна здійснити позакореневе підживлення розчином сульфату магнію.

Насінництво

Сорти мають різні властивості. Є відмінність між ними по врожайності, придатності до місцевих умов, якості та по стійкості до хвороб і шкідників, а також по реакції на стресові фактори.

Хороші показники врожайності і популярність в Україні показують сорти Богемія, Венеса та Юлія.

Слід також приділити максимальну увагу:

Підготовці насіннєвого матеріалу (підробіток на аераційної машині)

Якісному протруюванню насіння озимої пшениці

Захисту рослин

Важливо розуміти, що отримання високих врожаїв озимої пшениці вимагає високої інтенсифікації виробництва. І чим вище інтенсифікація, тим вище економічні втрати від недоробок в захисті культури від бур’янів, хвороб і шкідників.

Тому на шляху отримання високих показників врожайності і якості озимої пшениці особлива увага необхідно приділяти інтегрованому захисті рослин.

Захист озимої пшениці тема велика і в ній скоріше варто довіряти досвіду, тому ми наведемо одне з думок незалежних агрономів.

У період весняного кущіння працюємо гербіцидом по зимуючих, озимих і ефемерних бур’янах спільно застосовуючи неонекотіноїдні і піретроїдні інсектициди для попередження поширення грибних і вірусних захворювань.

Одно- або дворазове внесення фунгіцидів. Для профілактики логічним буде внести стробілуринів + триазол, для лікування підійдуть сумішеві триазоли і бензімідозоли. При економії краще відпрацювати одноразово по прапорцевого листка азоксистробін + ципроконазол. Азоксистробін блокує синтез етилену, тим самим функціонал листового апарату продовжується, рослини накопичують вегетативну масу.

Додатково

В агротехніці не забувати про прикочування, воно забезпечить контакт зерно-земля. Поле обов’язково вирівняти, що забезпечить рівномірне закладення.

В застиглий грунт проводити боронування (даємо повітря, руйнуємо кірку, вичісуємо мертві рослини).

Відзначають, що свого часу відзначили той факт, що на підвищення врожайності грає роль і розташування рядків по сторонах світу, вони повинні бути строго (!) з півночі на південь. Так всю першу половину дня висвітлюється одна сторона, а другу — інша. У підсумку вся наша пшениця отримає рівну кількість світла. А якщо світла досить, то вона більш продуктивна.

Але в той же час розміщення посівів зі Сходу на Захід створює в міжряддях затінення і підсилює пригнічуючий вплив посівів озимої пшениці на бур’яни. Пригнічення бур’янів тим вище, чим вже розташовані рядки посівів.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *