вул. Живова, 15Б
46008, м.Тернопіль
На зв'язку 24/7
+38 (097) 020 00 20
+38 (067) 010 00 10
Врожайність пшениці — чинники впливу

Що саме впливає на врожайність пшениці, та як сприяти цьому процесу

Вже незабаром почнеться сезон для всіх виробників с/г продукції. Давайте розберемо основні особливості врожаю пшениці та що саме впливає на врожай:

Відправним пунктом буде врожайність, що базується на таких чинниках:

  1. Маса 1000 зерен
  2. Яка кількість зерен у колосі
  3. Густота посіву
  4. Кількість пагонів, що розкущились.

На густоту посіву озимих ми точно не зможемо повпливати, тому що все вже посіяно, можливо тільки спробувати підсіяти. Але ми точно можемо вплинути на кількість пагонів та колосків.

Розвиток культури можу бути призупинений недостатньою кількістю поживних речовин, мала кількість вологи та світла. Звичайно це впливає на врожайність, адже якраз розвиток пагонів та колосу дуже чутливий до фізичних та хімічних явищ або стресу.

В такому середовищі ми отримаємо меншу кількість хороших пагонів та менші за розміром колоски

Основна маса зернових вирощується в Україні без поливу (в нас говорять на богарІ) і лімітуючим фактором останніми роками, навіть у північних районах виступає волога (в нас на півдні таке трапляється частенько), тому потрібно зберігати її всіма силами та  ефективно витрачати. І ще одним із абіотичних чинників є таке явище як температурний стрес, сьогодні багато хто говорить що “пшениця згоріла”.

До біологічних факторів ризику, які мають найбільший вплив на процес формування пагонів і колосків, відносяться бур’яни, хвороби та шкідники.

Проблема хвороб і шкідників – має значний  вплив на ранніх фазах росту і розвитку, а також в період, коли точка росту переходить з вегетативного режиму в репродуктивний.

І якщо вони з’являються рано та у великій кількості, то можуть обмежити утворення нових пагонів і колосків. Такі проблеми стають помітними пізніше і впливають на процес наливу зерна. Виходячи із погодніх умов зима-весна 2018, коли зима м’яка та волога, а шкідники і хвороби зимували без проблем, потрібно підібрати надійний захист.

Шкода бур’янів буде відчутна на будь-якій стадії росту пшениці. Вони конкурують з пшеницею за воду, мінеральні поживні речовини і сонячну енергію. Є популярний вислів що конкуренція це добре – а от і не завжди.

У ранні фази розвитку реакцією пшениці на бур’яни є утворення меншої кількості пагонів і формування менших за розміром колосків. У більш пізніх фазах (кущіння або  росту стебел) через конкуренцію з бур’янами пшениця може призупинити зростання тих пагонів, які менші за розміром, або вона їх відбила пізніше, і котрі в інших умовах могли б утворити нормальні колоски з зерном.

Підписуйся на наш Facebook — будь в курсі новинок!
https://www.facebook.com/Osevaukraine/

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *